TIL PÅRØRENDE

Som pårørende til en ung i alderen 16 til 25 år, der ikke kan følge en ordinær ungdomsuddannelse, kan du her læse om STU-uddannelsen og om, hvordan vi tilrettelægger undervisningen for at hjælpe unge med særlige behov godt på vej mod en meningsfuld voksentilværelse.

 FOKUS PÅ DEN ENKELTE

Der kan være vidt forskellige årsager til, at et ungt menneske ikke kan tage en ungdomsuddannelse. Vores elever har mange forskellige vanskeligheder. Det kan være udviklingshæmmede, sociale og emotionelle vanskeligheder, autismespektrumforstyrrelser, erhvervede hjerneskader, sindslidelser, ADHD, og sent udviklede.

Vi arbejder på at skabe sammenhæng og trygge rammer, hvor den unge kan udvikle sig både fagligt og socialt, få mere selvværd og selvindsigt. Formålet er først og fremmest, at den unge bliver parat til at møde nye udfordringer ift. uddannelse, arbejde og personlig udvikling. Vi tager udgangspunkt i hver enkelt elevs kompetencer og potentialer, så vi kan tilrettelægge en god og positiv hverdag med praktisk og teoretisk undervisning.

Der er i mange af forløbende brug for et tæt samarbejde med forældre og andre pårørende, for at skabe tryghed for eleven/pårørende, afdække og ændre eventuelle negative mønstre og ikke mindst som et middel til at skabe en helhedsorienteret indsats.

OM STU-UDDANNELSEN

Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er ikke en fortsættelse af folkeskolen, men en uddannelse som sigter mod et så selvstændigt voksenliv, som muligt, såvel i forhold til bo, fritid og beskæftigelse samt personlige kompetencer. Undervisning bliver tilrettelagt i henhold til uddannelsesplanen, som er grundlaget for hele uddannelsen.

Uddannelsesplanen skal tages op mindst en gang om året for justering eller revidering, men kan justeres løbende og efter behov. Ansvaret for dette er uddannelsesvejlederens.

Uddannelsen er gratis. Kommunen og skolen sørger i samarbejde for bøger, særligt arbejdstøj, kost og andet materiale til brug i undervisningen.

BEFORDRING

Kommunalbestyrelsen sørger for eller afholder udgifterne til fornøden befordring mellem hjem eller fast aflastningshjem og uddannelsesinstitution eller praktiksted for unge, der deltager i ungdomsuddannelsen.